De onvermoeibare docent !
'Persoonlijk heb ik veel werk maar het gaat niet met lust en pleizier',
schrijft de laconieke grootvader Arnold in een oorlogsbrief.
Ooit werd aan Maarten van Rossem de vraag gesteld wat het leven de moeite waard maakt. 'Nieuwsgierigheid' was zijn antwoord. Helder! Zonder nieuwsgierigheid verwerf je geen kennis en zonder kennis is de wereld kleurloos en banaal. Hoeveel die geestelijke honger hem heeft opgeleverd bewijst zijn niet aflatende productie van (luister)boeken, tijdschriftartikels, colleges, een podcast, televisiewerk enz. Daaruit blijkt ook dat hij zijn inzichten graag deelt met anderen. Twee perspectieven
In 'Allemaal de schuld van Montgomery' koppelt hij de grote geschiedenis aan het persoonlijke verhaal. In zijn bekende transparante en logisch opgebouwde vertelstijl biedt Maarten de lezer een inkijkje in de falende tactiek van Operatie Market Garden. Dit laatste, grote offensief van de geallieerden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, dat tot doel had strategische bruggen over de Rijn en de Waal te veroveren, was gedoemd om te mislukken. Misplaatste bravoure, naïef denken over de Duitse weerstand en het aansluiten van de eigen grondtroepen, niet functionerende communicatieapparatuur enz. herleidden dit groots opgezet plan tot een kip-zonder-kop-actie die aan zo'n 15.000-17.000 soldaten het leven kostte!
Maar er waren natuurlijk ook de burgers. In de brieven die opa Arnold in die periode naar zijn familie stuurde, overheerst bedachtzaamheid en kalmte... karaktertrekjes die ook in het DNA van Maarten te vinden zijn. Bezorgdheid is er wel, om jonge mannen die nog steeds opgepakt kunnen worden, mogelijke inkwartieringen, represailles, razzia's en de eerste levensbehoefte: eten! Na het fiasco van Market Garden en een onverantwoorde beslissing van de regering in Londen stond de hongerwinter voor de deur!
Maarten is een blijver!
Dankzij historici als Maarten van Rossem verdwijnt het verleden niet uit het zicht. En dankzij Arnold houden mensen van nu op een invoelbare manier contact met de uitdagingen van een eerdere generatie. Het persoonlijke zorgt voor het verankeren van het theoretische. In het omgekeerde geval voorkomt een gedegen analyse het kort door de bocht denken. Ervaringsverhalen en duiding horen samen!
Deze voormalige hoogleraar is gemaakt om colleges te geven. Hij dringt moeiteloos je oren binnen, prikkelt je hersens, chargeert een beetje om een enkele afgedwaalde student wakker te houden... en je wil alleen maar 'meer, meer, meer'! Waar je vroeger op de trappen van de aula moest gaan zitten, komen nu de informatiedragers vanzelf naar je toe! Laten we hopen dat Maarten nog lang blijft meesurfen!
★★★★