zondag 31 maart 2024

Sensation island - Thysia Huisman

Een sterk staaltje vertelkunst !


Een verhaal over het maken van reality-tv op een tropisch eiland zou kunnen ontaarden in een juicy beach book dat nog minder om het lijf heeft dan de bikini van de strandlezer. Wie hiervoor vreest mag opgelucht ademhalen!

Thysia Huisman, die zich liet inspireren door haar jarenlange werkervaring achter de schermen van de televisiewereld, heeft een kritisch en bij momenten snoeihard beeld geschetst van hoe grenzen vervagen als het grote geld, het prestige en imago vrij spel krijgen. Hoewel een thriller vraagt om het enigszins uitvergroten van situaties, blijft de geloofwaardigheid altijd dichtbij. Sinds enige tijd weten we immers hoezeer normen kunnen vervagen in de coulissen van televisieprogramma's.

Thysia Huisman heeft een naar adem happend plot uit de mouw geschud. Zin na zin worden spanning en vaart vastgehouden en neemt de verbijstering bij de lezer toe. Omdat ze bovendien heel wat verhaalelementen aanbrengt lijkt ze op een circusartiest die tig ballen in de lucht houdt. Deze krachttoer verdient veel applaus en een hoge plek op de ranking van beste thriller van het jaar!

★★★★

zaterdag 30 maart 2024

Noorderlicht - Mariska Overman

Een huiveringwekkend plot dat drijft op ethische vragen !


Een tocht met een zeilschip langs de noordelijkste fjorden van Noorwegen is een onweerstaanbaar idee! Je laten verrassen door klauwende zeearenden, water spuitende potvissen, hermetische duisternis, priemende sneeuwtoppen en, met wat geluk, het poollicht, staat op het verlanglijstje van iedereen die in 'Noorderlicht' aan boord gaat. Hoewel... helemaal bovenaan de 'bucket list' van het viertal dat mekaar kent van een literair forum, bevindt zich een erg lugubere wens: via een consensus bepalen wie van de passagiers vermoord zal worden en het verdict ook uitvoeren!

Bij het bedenken van dit ongewone plan heeft het lezende viertal zich laten leiden door Raskolnikov, de hoofdfiguur uit 'Misdaad en straf' van Fjodor Dostojevski. Vanuit een moreel superioriteitsgevoel vermoordt de kansarme student uit Petersburg een woekeraarster. 'Schuld en boete', de oudere titel van deze klassieker, sluit beter aan bij het gewaagde draaiboek van de forumleden. Zij breken hun hoofd over het eventuele schuldgevoel waarmee ze achteraf zouden moeten leven. Raskolnikov kwijnde weg onder die gewetenslast.

Maar wat is precies schuld? Zijn alle complotberamers schuldig of alleen de uitvoerder van de moord? Kun je onschuldig zijn en je toch schuldig voelen? Kun je schuldig zijn en je niet schuldig voelen? Zijn er gradaties in schuld?

Terwijl deze en andere vragen door het hoofd spoken van de samenzweerders, gaat de tijd steeds meer dringen en groeit het onderlinge wantrouwen. Mist Frodo een ethische meetlat? Of is de knappe vikingkop van Magnus in staat tot grensoverschrijdend denken en misschien handelen? En hebben de twee vrouwen, Noor en Katja, uiteindelijk meer empathisch vermogen?
'In boeken leest men altijd van alles in de ogen. Maar ik las niets', zegt een vertwijfelde Noor.

Na lang wachten en ongeduldig zijn mogen de passagiers zich verliezen in het spectaculaire noorderlicht. Vroeger werd dit licht als een voorteken van oorlog en dood gezien... Is dit het voorspel van een grimmige ontknoping?
'Noorderlicht' is een poëtisch en bezwerend verhaal waarin uitzonderlijke schoonheid en gruwelijke ontsporing elkaar ontmoeten. Dichter bij hemel en hel, bij leven en dood, kun je niet komen.

Mariska Overman heeft ons verwend met een ★★★★★ denkoefening!


dinsdag 26 maart 2024

Het perfecte gezin - Marieke Damen

Als de maskers vallen in 'suburbia' !


'Het perfecte gezin' past in het genre van de 'suburban thriller' dat bekendheid kreeg dankzij grootheden als BA Paris, Shari Lapena en Freida McFadden. Ver uit de buurt van onveilige stadswijken en omringd door dichte heggen en camera's voelen welgestelde burgers zich in 'suburbia' beschermd. Maar het is niet omdat je rijk en succesvol bent dat je geen geheimen hebt die het daglicht niet mogen zien. Hoe verknipte geesten hun sociale omgeving kunnen doen wankelen lees je in het nieuwste boek van Marieke Damen.

Als de dominante, manipulerende Oscar, die een inktzwarte bladzijde in zijn verleden probeert te maskeren, en zijn vals spelende echtgenote Caro met elkaar in botsing komen valt het zorgvuldig opgebouwde kaartenhuis in duigen.

Zodra de personages ingekleurd zijn, ontstaat er een lang volgehouden spanningsboog met knetterende plotelementen en cliffhangers. Net als bij BA Paris vindt de vrouwelijke hoofdpersoon de kracht om boven zichzelf uit te stijgen en een zwakke positie om te buigen in haar voordeel. Caro blijkt toch niet voor een dubbeltje geboren te zijn zoals haar kleinerende vader haar voorhield!

Als je een puntje van kritiek zou willen aanhalen zou je kunnen zeggen dat de thematiek de gebaande paden bewandelt. Veellezers kunnen daar last van hebben. Ook in tijden waarin het thrilleraanbod explosief is gegroeid, is het mogelijk om frisse en leerrijke invalshoeken te bedenken!

Toch ★★★★ voor dit onderhoudende, flink gestoffeerde en grondig uitgewerkte boek!

maandag 25 maart 2024

Dodelijke coctail - Nadine Barroso

 Een snel weggespoeld zandkasteel !

Als je aan een boek van een - voor jou - onbekende auteur begint, dan doe je dat met respect voor het moeilijke schrijversvak en met een open geest. Helaas ontkom je op de laatste bladzijde niet altijd aan een jammer-maar-niet-goed-genoeg-conclusie. Zo ook in het geval van 'Dodelijke cocktail'. 

Deze thriller haalt op teveel vlakken de norm niet die standaard is geworden in een genre dat in de breedte én de diepte gestaag gegroeid is. 
Zowel de uitwerking van de personages, de bouwstenen van het plot als het thema en de setting missen originaliteit, stoffering en zelfs geloofwaardigheid. En in een poging om het eindspel vaart te geven buitelen de scènes chaotisch over elkaar heen. Voeg daarbij een overdaad aan expliciete seks en je daalt af naar een beach book dat als los zand aan mekaar hangt. Onder prikkelende verhalen wordt iets anders verstaan! Jammer genoeg is dit geen boek dat komt bovendrijven...

zondag 24 maart 2024

Bloedwraak - Marcella Kleine

Afwezige vaders !


Een vader die er zelden was en een andere die niet meer kan terugkomen, dat is het verdriet van twee zussen. Hun enigszins impulsieve en van het leven genietende moeder kreeg een kind van een Ierse man die nooit veel meer werd dan een zomerliefde. Als gevolg van deze onbezonnen daad verloor Hellen de liefde van haar warme, trouwe man Tristano. Als deze hard werkende restauranthouder iets te jong sterft is het gemis groot, vooral bij dochter Natalia. Haar jongere zus Tara is dan op zoek naar haar van de aardbol verdwenen vader Rory. Geen van allen weet dat Hellen intussen verwikkeld is geraakt in een web van schuldgevoel en afpersing.  

'Bloedwraak' is een verhaal over de gevolgen van een emotionele keuze, over onmacht en knagende gedachten, over een dosis pech en de naweeën die een hele familie treffen.

Hoewel het plot evenwichtig gecomponeerd is en taal en stijl prima zijn, is het verloop voorspelbaar en mist het originaliteit. Als je bovendien bij de ontknoping een karakter opvoert dat vooraf geen enkele rol heeft gespeeld, pas je een te makkelijk truckje toe. Helaas is dit een keurig uitgevoerd dertien-in-een-dozijn-boek. Voor een unieke invalshoek, setting en bijzondere personages moet je vooral bij Engelstalige thrillerauteurs zijn: Freida Mc Fadden, Nelle Lamarr, C.L. Pattison, Michelle Frances ('Zijn nieuwe vriendin'!), Jo Spain ('Niet meer terug'), Ashley Elston, Sarah Goodwin, Emma Haughton enz. Laat hen een inspiratiebron zijn! 

Toch zullen jonge mensen met weinig leeservaring die op zoek zijn naar ontspannende uurtjes, zeker enthousiaster zijn!

★★★

vrijdag 22 maart 2024

Een zee van tijd - Eva Nagelkerke

Durf het roer eens om te gooien ! 

Enkele jaren geleden startte uitgeverij De Crime Compagnie met de Verhalenfabriek, een reeks (langere) kortverhalen in e-book vorm. Als je kijkt naar de aandacht die deze spannende en feelgood publicaties in de boekenpers krijgen, mag je ervan uitgaan dat dit initiatief een gat in de markt gevonden heeft. Omdat niet iedereen halve dagen lezend kan doorbrengen maar heel wat verhalenliefhebbers wel luie stoel- of strandmomenten hebben of pendelend in de trein zitten, is het dunne boek een welkome oplossing!

Dun of dik, de dames Nagelkerke kun je altijd een plot toevertrouwen! In 'Een zee van tijd' trekken hun pennen een vilein spoor door het zakendistrict van de Zuidas. In de normen vervagende wereld van het grote geld zijn mensen gebruiksvoorwerpen en vrouwen een lustobject. Mannelijke leidinggevenden reageren de immense werkdruk op een losbandige en seksistische manier af. Hier en daar knappen er lijntjes. Voor ze er volledig onderdoor gaat, verbreekt trainee Linde de banden met het topbedrijf... tenminste dat denkt ze.

'Een zee van tijd' is een strak gecomponeerd verhaal over machtsmisbruik en jaloezie. Dankzij hun taalvastheid leggen de auteurs de vinger in de wonde waar dat nodig is. De kleine kanten van de mensheid ontsnappen niet aan hun vergrootglas. Bovendien is de vernederde Linde een waarheidsgetrouw personage dat makkelijk een band creëert met de lezer. 

Gezien het gebrek aan de ruimte om het plot en de karakters verder uit te diepen, is de sterrenquotering eerder bescheiden. 

★★★1/2

donderdag 21 maart 2024

Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

Aasgieren op het Engelse platteland !

Hoewel Kristen Perrin een geboren Amerikaanse is, past 'Hoe ik mijn eigen moord oploste' in de Britse traditie van de psychologische misdaadverhalen. Plattelandsadel en een vintage dorpje met groene vergezichten vormen de setting. Wanneer hoofdpersoon Annie vanuit Londen naar een plek reist waar de tijd een stuk trager loopt, treft ze haar oudtante Francis dood aan. Omdat de gefortuneerde dame een testament heeft achtergelaten, verzamelen zich een aantal hoopvolle gieren rond haar stoffelijk overschot. Maar wat Annie bezig houdt is de vraag of de tante van haar moeder wel een natuurlijke dood gestorven is. Over die kwestie en het eventuele moordmotief mag ook de lezer zich buigen... 

De personages van Kristen Perrin hebben één en ander gemeen met de figuren uit het werk van Ruth Rendell. Hoewel ze herkenbaar zijn kleuren ze niet helemaal binnen de sociale lijntjes en dragen ze het kwade in zich. Het is wachten op het moment waarop de innerlijke druk zo groot wordt dat er iets onherstelbaars gebeurt. 

Veel (spannende) romans hebben een tweede verhaallijn die in een andere tijd speelt en duiding geeft bij het hoofdplot. Dat is hier ook zo. Maar omdat deze tweede lijn breed uitgewerkt wordt heb je de indruk een dubbel boek te lezen. En dat leidt af. Bovendien krijg je op die manier een overdosis aan personages te verteren. 'Less is more'!

Toch is de vrij gebrekkige karakteruitwerking - onder meer te wijten aan de overbevolkte intrige - en het tekort aan interactie tussen de prooivogels een nog grotere tegenvaller. Ook het venijn dat Rendell's romanfiguren zo karakteriseert en kruidt, blijft hier ondermaats. 

Perrin's taal en stijl, daarentegen, zorgen voor een prettige leeservaring in het algemeen en fraaie beeldspraak in het bijzonder, zoals (over de tuinman): 
'Zijn handdruk is zo droog als gebarsten aarde.'
of
'... en ze rilde als het meisje met de zwavelstokjes.'

Conclusie: Hoewel de nu in Surrey wonende Amerikaanse een geloofwaardige plattelandssfeer en een hechte plotstructuur aflevert, wordt de lezer-detective aanhoudend overspoeld met feiten, veronderstellingen en vragen die door Annie's hoofd spoken. Overstoffering is nooit een goed idee. Deze tsunami zal heel wat lezers een punthoofd bezorgen!

Je kunt je ook afvragen of de combinatie van een erg ingewikkelde puzzel en psychologische diepgang mogelijk is. Enigszins gechargeerd gezegd: een roman is iets anders dan een cryptogram. In elk geval krijgt de band tussen het verhaal en de lezer niet de kans om zich optimaal te ontwikkelen!

★★

woensdag 20 maart 2024

Geen weg terug - Marie-José Verweij

Broederliefde is onverwoestbaar !


Voer een bipolair personage op in een spannend boek en je hebt meteen de poppen aan dansen! En dat is net wat je wilt, als auteur maar ook als lezer.

In 'Geen weg terug' gaat de Iris op road trip door enkele Europese landen. De peuter achter in haar camper vertelt ons dat ze geen gewone reiziger is. Deze manische Iris maakt wilde plannen en gooit haar geld over de balk. Bijzonder is dat het spanningsveld waarin zij zich beweegt te maken heeft met personages die ze niet of nauwelijks kent.

Ook de tegenspeler van Iris heeft de voeling met de realiteit verloren en werkt zich diep in nesten. Bovendien zorgt de verborgen agenda van een andere plotacteur voor onrust. De enige stabiele factor is Iris’ broer Michael.

Bij de climax aan het eind van dit spannende boek wordt duidelijk dat de meest kwetsbare figuur de grootste verliezer is en dat sluwe, weerbare mensen overlevers zijn.

Voldoende materiaal, dus, voor een opwindende leeservaring. Toch blijft de connectie tussen lezer en verhaal een beetje haperen. Omdat dit plot prima zou passen bij de pen van Esther Verhoef, denk je automatisch aan haar. En dan besef je dat de vertelstem van Esther een stuk krachtiger is. Het is niet iedereen gegeven om de boekenwurm met elke zin, elke ontwikkeling en elk karakter te boeien. Marie-José Verweij heeft de juiste bouwstenen verzameld maar het huis staat niet helemaal recht.

Deze roman over al dan niet geïnstitutionaliseerde machteloosheid en de gevolgen daarvan krijgt daarom drie en een halve ster. 

★★★1/2

dinsdag 19 maart 2024

De cruise - Catherine Cooper

De dromenvangers !


Cruise-maatschappijen verkopen een droom, de perfecte ontsnapping aan beslommeringen en karweitjes. Een verdacht sterfgeval op een schip hoort dus niet bij een reisagent die zijn passagiers een verblijf op een roze wolk belooft. En twee doden al helemaal niet. Maar zolang de politie geen bewijzen op tafel legt is er niets aan de hand... toch?!

De drijvende kracht in dit plot is Laura die met een hoogst ongewone vader-dochterrelatie opgegroeid is. Die opvoeding heeft verstrekkende gevolgen voor de psychologische ontwikkeling van het meisje. Maar bovenal wil Laura, net als de passagiers, een droom najagen!

Haar tegenspeler Jesse heeft last van een groot schuldgevoel dat hij probeert weg te poetsen door zich overbeschermend te gedragen tegenover haar. Beiden zoeken naar compensatie die onvermijdelijk tot een drama moet leiden.

Het tragische maar realistische thema van Laura's en Jesse's lotsbestemming dat je als lezer omarmt, verdient waardering. Personages die je bijblijven zeggen altijd veel over de kwaliteit van een boek. Toch is er ook een romantechnische stoorzender, namelijk de véél te breed uitgewerkte tweede lijn die je de indruk geeft twee boeken tegelijkertijd te lezen. Je verlaat het basisverhaal waarin de interactie tussen de plotacteurs en de bijbehorende spanningsboog zich net goed aan het opbouwen waren. Dat voelt heel onnatuurlijk aan!

Bovendien maakt de opeenhoping van twists and turns vlak voor en in de epiloog het einde ongeloofwaardig en gekunsteld. Beter dan goed willen zijn heeft het tegenovergestelde effect! Jammer!

Na enige twijfel: ★★★ voor alle gelukzoekers!

Zie ook de recensie van 'Het resort'

maandag 18 maart 2024

Leopold II - Johan Op de Beeck

De koning-zakenman !


In een tijd van opgehitste beeldenstormers die nog nooit een geschiedenisboek gelezen hebben, is de nood aan non-fictieschrijvers met een virtuoze vertelstem groot. Van Johan Op de Beeck weet je dat hij een breed publiek kan bereiken. Ook in de biografie van koning Leopold II grijpt hij je meteen bij het nekvel!

Getting things done
De tweede vorst van België, die van 1865 tot 1909 regeerde, was een zeer ambitieuze man. Zijn eigenzinnige doelgerichtheid liet hem op geen enkele dag van zijn koningschap in de steek. 'We leven niet op een eiland', was één van zijn lijfspreuken. Het kleine België moest worden opgenomen in de vaart der volkeren. Om inspiratie op te doen reisde hij de hele wereld rond, in eerste instantie om afzetgebieden te vinden voor ons exportland. Tegelijkertijd investeerde hij in onze havens, in stoomboten, in spoorwegen enz. Hij realiseerde zich erg goed dat infrastructuur en internationale handelsbetrekkingen niet zonder elkaar konden. 

Omdat hij bij de buren - Franrijk, Engeland, Holland - zag dat rijkdom vooral uit de kolonies kon gehaald worden, startte hij een wereldwijde zoektocht naar een wingewest. Daar zaten de grootmachten niet op te wachten. Enkel toen de koning ontdekkingsreiziger Stanley onder de arm nam, al zijn diplomatieke kwaliteiten aanwendde en sluwe mistgordijnen optrok, kwam de Congo-Vrijstaat in zicht.

Arrogante inhaligheid
In eerste instantie slorpte de kolonie enorme investeringsbedragen op. Pas toen de rubberexploitatie op gang kwam, werd er winst gemaakt. Maar de keerzijde van het melkwitte sap uit de tropische bomen kleurde bloedrood. Ver van Brussel en zonder communicatiekanalen van betekenis, dwongen de onderkoningen aan de Congostroom weerbarstige dwangarbeiders op de knieën. Lijfstraffen, executies, strafexpedities... het kon allemaal plaatsvinden omdat de controle ontbrak en het winstbejag van de concessiehouders alle prioriteit had. 

Leopold volledig aansprakelijk stellen voor deze wandaden zou oneerlijk zijn. Johan Op de Beeck legt gedetailleerd uit waarom dat zo is. Toch zou het nationale en internationale imago van de vorst voor altijd zwaar beschadigd blijven. 

Onvermoeibaar
Zoals iedereen had ook Leopold een gelaagde persoonlijkheid. Zijn blik over de horizon en zijn ondernemingszin waren modern, zijn houding ten opzichte van de grondwet en het parlement hoorden eerder bij een absolute heerser. Daarnaast was hij een visionair. Zo waarschuwde hij, samen met Winston Churchill, voor de expansiedrang van het Duitse keizerrijk. Naar geen van beiden werd geluisterd. En laten we de bouwheer Leopold niet vergeten. Meer dan honderd jaar later wordt het uitzicht van Brussel nog steeds bepaald door gebouwen en parken die hij bijna helemaal uit eigen zak betaald heeft. 

Met zijn koppige en flamboyante persoonlijkheid is Leopold II een gedroomde figuur voor een schrijver van biografieën. Dat je een historische figuur in zijn tijd moet plaatsen om hem te kunnen duiden, toont dit boek onmiskenbaar aan. Samen met Bart Van Loo en David Van Reybrouck hoort Johan Op de Beeck bij de drie grote non-fictieauteurs van ons land! Zij combineren uitgebreide research met een stem waarnaar je zou willen blijven luisteren! Betere leermeesters kun je niet bedenken!

Standbeelden neerhalen is niet nodig. Het juiste bordje erbij plaatsen wel! 

★★★★★

zondag 17 maart 2024

Het meisje onder de boom - Sara Blaedel

 Een taaltrein die zijn lading vergeten is !


Waarom je een boek gaat lezen kan verschillende redenen hebben. Soms voel je je aangetrokken tot de thematiek en de setting. Op een ander moment ben je blij met nieuw werk van een favoriete auteur en bij gelegenheid wil je een nog niet gelezen schrijver een kans geven. Dat laatste was de reden om een iets oudere Sara Blaedel te kiezen, ook met het oog op het binnenkort (mei 2024) verschijnen van een nieuwe. Tijd dus voor 'Het meisje onder de boom'!

De insteek van deze whodunit is de machteloosheid die je voelt als je je onschuld niet kunt aantonen en tegenover de grote onderzoeksmiddelen van een Deens politieteam staat. Gelukkig kan de verdachte op de steun rekenen van zijn zus die rechercheur is maar een sabbatical heeft genomen en haar vriendin, de journaliste. Beiden hebben ervaring met het ontsluieren van overschaduwde situaties en mensen. Hun spoor leidt naar het idyllische eiland Bornholm dat wat verloren in de Oostzee ligt. 

Als je halfweg een boek bent en je moet vaststellen dat er nog weinig verhaalontwikkeling is, dan voel je de bui al hangen. Je kunt als auteur niet al die bladzijden besteden aan de achtergrond van personages terwijl je vergeet de interactie tussen hen flink op gang te brengen. Of je het hebt over een thriller of een literaire roman, het spanningsveld tussen de karakters onderling en de strijd in henzelf, is altijd de drijvende kracht achter een geslaagd fictieboek. 

Hoewel je hoopt dat de bui in het tweede deel van het plot overwaait en je toch nog meegevoerd wordt in een confronterende psychologische wereld die de 'human condition' weerspiegelt, blijf je op je honger zitten. Er zit teveel rek in het vertelritme. Het is erg lang wachten op een prikkelend element. Bovendien schuwt Sara Blaedel het herhalen van al gedeelde informatie niet. En hoewel haar personages niet oninteressant zijn, zullen ze geen plaatsje krijgen in het boekengeheugen van de lezer.

Sara Blaedel's talent is haar taal. Daar zit een prettig lezende souplesse in die vaak bij anderen ontbreekt. Helaas mist dit vervoermiddel zijn lading.
Deze schrijfster gaat ten onder in het kwaliteitsgeweld van haar collega's! 

★★

zaterdag 16 maart 2024

De moord in Oxford - Ruth Ware

De tijd van je leven... ?


Het is niet gebruikelijk dat recensies beginnen met: 'Wat een heerlijke setting heeft dit verhaal!' Toch zal een aantal lezers begrijpen waarom dat nu wel het geval is. 

In 'De moord in Oxford' kunnen liefhebbers van oude universiteiten, hun sfeer, hun rituelen, het levend houden van toga's en de Latijnse taal, zich helemaal thuis voelen. Je wandelt langs portretten van voormalige rectores magnifici en gebrandschilderde ramen, je eet aan kloostertafels, de naam van de oud-Griekse tragedieschrijver Aischylos valt en je leert wat een meritocratie is.

De niet-gymnasiasten onder jullie kunnen zich laten meevoeren door een groepje beste vrienden dat zijn onschuld verliest... ook een eeuwenoud gegeven.

Altijd en overal vormen studenten vriendengroepjes die later vertellen dat ze tussen en vooral naast de boeken de tijd van hun leven hadden. Maar Hannah, April en Wills hebben dat nooit kunnen zeggen. Vooral Hannah worstelt nog steeds met de moord op haar vriendin April. Ze functioneert met veel moeite, heeft last van schuldgevoelens, angst om banden aan te knopen en heeft een paparazzi-trauma. Als ze op zoek gaat naar niet beantwoorde vragen zal haar labiele wereld nog meer gaan wankelen. 

Ruth Ware heeft in dit spannende boek véél tijd nodig om de puzzelstukjes neer te leggen. Met andere woorden: er is geen goede balans tussen handeling en beschouwingen. Hoewel niet elk plot nagelbijtend moet zijn, mag er wat tempo gemaakt worden. In het middenstuk dreigt de schrijfster door wijdlopigheid de aandacht van de lezer te verliezen. Te laat wordt er vaart gemaakt. 

Deze auteur zou baat hebben bij een kundige redacteur die haar toont hoe je compacter kunt schrijven, de lezer bij het nekvel kunt grijpen en efficiënter naar een climax kunt toewerken. Een genre dat aarzelt tussen een thriller en een niet-spannende roman, werkt nooit! Toch kun je plot gedreven schrijven in combinatie met psychologische en/of maatschappelijke diepgang. Denk aan Freida McFadden's 'De perfecte zoon' of Jo Spains 'Niet meer terug'! 

Drie sterren voor het talent dat onmiskenbaar aanwezig is en... de intieme schoonheid van de oude universiteit! 

★★★

vrijdag 15 maart 2024

Magma - Carina Van Leeuwen

 Vermist is erger dan dood!

Dat Carina van Leeuwen haar ervaringen bij de politie verliteratuurt, weten haar lezers. Door in 'Magma' een samenwerkingsexperiment tussen een cold case-team en een journaliste uit te werken, zet ze een nieuwe stap. Auteurs hebben nood aan het uitbreiden van hun creatieve speelveld.

De verschillen in de manier van functioneren tussen beide levert een geanimeerde wisselwerking op. Waar de rechercheurs gebonden zijn aan procedures en de strakke leiband van de officier van justitie, kan de journaliste buiten de lijntjes kleuren en b.v. een hacker inschakelen, iemand een ongewenst bezoek brengen en vooral informatie delen wanneer ze dat wil. 

Uit het onderzoek naar een sinds lang vermiste tippelaarster blijkt dat politieke invloed kan leiden tot het selectief inzetten van mensen en middelen. Dat heet klassenjustitie! Carina van Leeuwen laat wel fijntjes voelen dat een lange arm ook kan afsterven. Macht is niet voor altijd! 

Van deze auteur mag je verwachten dat ze met een sterk vrouwelijk personage komt. Journaliste Lyn Riley laat zich niet wegdrummen door foute, autoritaire mannen. Bovendien zijn Carina en Lyn vrouwen met een missie. Zij zetten zich vol in voor de honderden doden in naamloze graven die bij gebrek aan budget nooit worden opgegraven, voor wie geen DNA-analyse mogelijk is. Dat is erg onrechtvaardig ten opzichte van de nabestaanden want 'vermist is erger dan dood'!

De sterkste pagina's van dit boek komen ook op rekening van Lyn. Als ze een onaangekondigd bezoek aan oud-minister Verpijl brengt, weet ze hem verbaal in een hoek te drijven en uiteindelijk schaakmat te zetten!

'Magma' is een verhaal met maatschappelijke diepgang en een groot echtheidsgehalte. Carina van Leeuwen schrijft met veel kennis van zaken wat de would be-rechercheurs onder de lezers zeker zullen waarderen! 


★★★★