zaterdag 28 december 2024

Diepe gronden - Nicolet Steemers

 De natuur als aanjager voor zielepijn !


'De lamme leidt de blinde met grote tegenzin 
en in een ijzig stilzwijgen.'

Als drie vriendinnen aan een trektocht door de Roemeense Karpaten beginnen, wordt hun plan al snel gedwarsboomd. Op de eerste ochtend blijkt één van hen spoorloos verdwenen. Omdat de twee anderen niet vertrouwd zijn met de omgeving, besluiten ze terug te keren naar de bewoonde wereld. Dat blijkt veel moeilijker dan verwacht. Maar is het gebrek aan topografische kennis het enige obstakel?

Beschadigd
De personages die Nicolet Steemers bedacht heeft zijn verre van doorsnee. Twee van hen lijden onder de naweeën van een traumatische ervaring als militair in Afghanistan. Als deze onstabiele, breekbare geesten geconfronteerd worden met een tweevoudige vertrouwenscrisis in hun relatie, gaan ze over oncontroleerbare grenzen heen. 

'Diepe gronden' is een boek dat op elke bladzijde je aandacht vasthoudt. De survival skills van beroepssoldaat Martine, en ook het geregelde falen ervan, zorgen voor permanente spanning tussen haar en Laura die... een muziekwetenschapper als vader had. Van een val zetten en wat later een konijn stropen, heeft ze geen verstand. De dreiging van het bos met zijn ongewone geluiden en de aanwezigheid van beren, adders en stropers, is overal voelbaar. Tussendoor laten de humor en de doordenkertjes van de schrijfster je even ademhalen. 

Overtuigend 
Expressieve taal, verbeelding en psychologisch inzicht zijn de kracht van Nicolet Steemers. De kwetsbaarheid maar ook het kiezen voor zichzelf van Martine en Laura komen bijzonder goed uit de verf. Naast deze invoelbare personages blijft het idee je bij dat levenspaden verraderlijker kunnen zijn dan het grilligste offroad spoor! 

★★★★ 

donderdag 26 december 2024

Fulltime avonturier - Tamar Valkenier

Met Valkenier op valkenjacht !


'Ik hoop dat je van zoute melkthee houdt?
Vanavond eten we marmot!'
 
De afgelopen maanden hebben zich drie stoere reisvrouwen op dit blog gemeld: de poolavonturierster Bernice Notenboom, bushgirl Miriam Lancewood en de baanbrekende motorrijdster Noraly Schoenmaker. Geef toe, die meiden maken dromen waar waarin anderen blijven hangen. Ook Tamar Valkenier is uit dit taaie hout gesneden! 

'Ontspullen is ontzorgen!'
Zij kiest voor slow travelling op twee, niet gemotoriseerde wielen. Buiten een geweldige baan als recherchepsycholoog, laat ze vrienden en haar geliefde vader achter. Net als de drang om haar eigen en andere grenzen te verleggen, is de nood aan vrijheid onweerstaanbaar. 'Sinds ik ben gaan fietsen voelt het leven lichter', zo ontdekt ze al snel. Daar kun je zowel een letterlijke als figuurlijke betekenis aan geven.

Op haar tochten door Europa, Australië, Mongolië en Jordanië zijn er heel wat leermomenten. Elke dag doet Tamar iets voor het eerst: vissen, jagen, duurzaam voedsel telen op een permacultuur-boerderij of met paard en kameel over de hoogste toppen van het Altaj-gebergte trekken. Maar ook leren niet bang te zijn om in een tentje in een bos te slapen, bij onbekenden aan te kloppen voor hulp en je angsten langzamerhand te vervangen door vertrouwen in eigen kracht en het idee '(meestal) komt alles goed'.  

Alle emoties op een rij 
Alleen reizen is niet altijd alleen zijn! Tamar ontmoet gastvrije locals, vrienden voor de duur van een etappe, aboriginals, bedouïenen, gaat couch surfen en speelt openluchtschaak in Sarajevo. Toch is haar intiemste vriend de natuur zelf. Omdat bergen en dieren geen oordeel over je vellen, voel je je emotioneel veilig en dus thuis.

Dat wil niet zeggen dat zo'n avontuur geen donkere kanten kan hebben! Het schuifelen langs ravijnen of het oversteken van een wassende wildwaterrivier is een beangstigende onderneming. Van onderkoeling en honger word je ook niet blij. En niet elke ontmoeting is warm. Voor jezelf opkomen in een kwetsbare situatie hoort bij het ontdekken van de wereld. Toch is er altijd weer compensatie: verrast worden door een kunstige, kleurrijke rotsformatie of een vlucht ganzen boven een gletsjermeer. En wat gezegd van deelnemen aan een valkenjacht, een duizenden jaren oude Mongoolse traditie?

Geen weg terug
Deze vier globetrotters hebben een flinke dosis lef, volharding, zelfredzaamheid en doelgerichtheid gemeen. Met elke reis groeit hun zelfstandigheid maar ook de afstand met de samenleving waar hun familie, vrienden en voormalige collega's zich in bewegen. Het advies 'blijf niet langer dan een jaar weg of je kunt niet meer terug naar je oude bestaan', blijkt gegrond. Na enige gewenning aan de stilte van de natuur word je al gek van het tikken van de klok in de kamer. Voor alle vier is lopen en rijden over niet-gebaande paden een manier van leven geworden! Allemaal kiezen ze, steeds opnieuw, de weg die hen gekozen heeft!

★★★★

zondag 22 december 2024

Familiestuk - Hetty Visser

Een risicovolle grap ! 


'Vertalen is geen creatief proces 
waarbij je soms helemaal komt vast te zitten.'

Als je fictie schrijft kun je de grenzen van de realiteit een beetje oprekken. In dat geval mag je hoofdpersoon een vertaalster zijn die een lucratieve klus krijgt aangeboden van een Zwitserse familie met oud geld. Sara is gevraagd een dagboek te vertalen van een nicht die in Amsterdam gewoond heeft en van wie de vader een joodse diamanthandelaar was. 

Tussen de regels lezen 
Deze overgeërfde autobiografische notities blijken weinig reflectief te zijn, eerder oppervlakkig, vol ijdelheid en gemopper. Toch wakkeren de schaarse feiten en heftige gevoelens, in combinatie met enig geroddel van de buurvrouw, haar nieuwsgierigheid aan en gaat ze op onderzoek uit. De verhitte reacties die daarop volgen maken haar duidelijk dat er iemand niet blij is met haar speurwerk. Het citaat boven dit stukje gaat dus niet helemààl op voor Sara. 

Deze lange novelle biedt de auteur de kans om de verhaalelementen voldoende uit te rollen en de lezer bij het plot te betrekken. Dat lukt lang niet altijd bij een kortverhaal. Zelfs gerenommeerde schrijvers uit de geschiedenis van het korte werk, zoals Edgar Allan Poe, produceerden uit de kluiten gewassen novelles. In 'Familiestuk' kun je genieten van een frisse verteltoon, netjes uitgewerkte achtergronden en een handjevol spanning. 

Te weinig kracht
Maar... door de in een grap en lachbui verpakte climax blijft dit verhaal hangen in een entertainment sfeer. De lezer die fictie koppelt aan dramatische kracht verwacht wellicht meer van het spanningsveld tussen onrecht en bloedbanden. Een auteur die dat spoor wil volgen dient wel over veel psychologisch inzicht te beschikken. Wil je die kennis ook nog omzetten in literatuur, dan moet je van goeden huize zijn. Daarbij verdienen lezers het om bij het nekvel gegrepen te worden!

★★1/2

vrijdag 20 december 2024

Martelaar - Charlotte Link

 De blinde haat van een tijger !

'Wat we nu kunnen doen is onder elke steen kijken, 
hoe onbelangrijk en weinig belovend het ook mag lijken.'

Wie van een prettig complex plot houdt, moet 'Martelaar' lezen! Bij Charlotte Link gaat het natuurlijk niet om het nodeloos ingewikkeld maken van situaties. De complexiteit, die bij de rechercheurs tot radeloosheid leidt, is een spiegel van de moeilijk te doorgronden mens en zijn kronkelende levenspad. De Duitse bestsellerauteur heeft deze keer veel hooi op de vork genomen!

Iris is de jonge vrouw waar alles om draait. Een traumatische ervaring tijdens haar jeugd heeft geleid tot de ontwikkeling van een gefirofobie. Deze extreme angst voor bruggen komt vaker voor dan gedacht. Maar hoe kan het dat vijftien jaar na de gruwelijke feiten iemand haar naar het leven staat? De daders werden nooit gevonden. Waarom zou iemand van hen dan uit de schaduw willen treden? 

Dream team
In dit vijfde deel van de Kate Linville-reeks is de relatie tussen rechercheur Kate en haar tot ontslag gedwongen vroegere chef Caleb Hale nog steeds gespannen. Tenminste als het gaat over hun privé-leven. Omdat ze altijd op elkaar kunnen rekenen lukt samenwerken wel. In 'Martelaar' krijgt Caleb de kans om op een niet-officiële manier zijn onderzoekservaring in te zetten.  
 
Dit pittige duo is de smaakmaker van deze misdaadserie. Hun interactie zorgt voor dynamiek, ideeënscherpte, spanning en inlevingsvermogen. Bovendien brengt de niet-gedeelde eenzaamheid van beiden een vleugje tragiek met zich mee. Omdat ze kwetsbare mensen zijn die zichzelf in vraag stellen, ontwikkel je makkelijk een emotionele band met hen. Dat ze wat stuntelig voor elkaar zorgen maakt hen alleen maar charmanter!

'Link' staat voor kwaliteit
Maar als er een door haat verteerde misdadiger vrij rondloopt en een onschuldige burger opjaagt, hoort natuurlijk alle aandacht te gaan naar de man van wie de naam lang onbekend blijft. De liefhebber van politiedenkwerk en knarsende speurderstanden komt flink aan zijn trekken. Zoals verwacht houdt Charlotte Link je op elke bladzijde bij de les. Haar talent voor plot gedreven verhalen, ook al zijn ze meer dan 400 bladzijden lang, staat als een huis. Ook de lezer die graag op het puntje van de stoel zit, mag meer dan eens en lang voor de slotfase zweetdruppeltjes wegpoetsen. 

Met de hulp van krachtige, expressieve taal, komt de complexe intrige uiteindelijk netjes op haar poten terecht. Het achterliggende verhaal vindt trouwens moeiteloos zijn weg naar het hoofdplot. Als je het boek dichtklapt blijft vooral het besef hangen dat dader en slachtoffer in één mens kunnen wonen. Van dat confronterende idee geeft Charlotte Link maar liefst twee geloofwaardige voorbeelden. Zij getuigen van de ingewikkelde 'condition humaine' die ons in verwarring brengt!

Perplex
Het literaire concept van 'Martelaar' mag je ingenieus, overtuigend en meeslepend noemen, een ontluisterende studie van de psyche die zelfs de taaie Kate verslagen achterlaat!

★★★★1/2

dinsdag 17 december 2024

De val van Tammy Davidson - Lex Passchier

De weg naar erkenning !


'Ik laat lezers liever achter met een vraag.' 

Als een succesvolle tv-scenarist zich aan een boekplot waagt, dan mag je een flinke dosis creativiteit verwachten! Kan Lex Passchier zijn reputatie van onderhoudende, vaart makende verteller waarmaken? En voegt hij er misschien nog een extra laag aan toe?

Woordenstrijd
Al vrij snel dient zich het personage Abel aan, een bankbediende die bedenkingen heeft bij een baan als louter verdienmodel. Zijn jongere broer Vincent laat zich nog kritischer uit over het consumptiegedrag dat leidt tot de uitputting van de aarde, het uitbuiten van arbeidskrachten in ontwikkelingslanden en het creëren van uit de hand lopende klimaatproblemen. De extra laag, die hier maatschappelijke relevantie heet, is dus aanwezig! Bovendien ontstaat er een spanningsveld tussen Abel en zijn partner Puck. Hierin ontmoeten egocentrisme, persoonlijke vrijheid en, in mindere mate, ecologie elkaar. Tijdens de scherpe woordenwisselingen maak je kennis met de denk- en betoogkracht van deze schrijver.

Een staaltje zielkunde
Mocht je verwachten dat deze personages het verhaal onmiddellijk op sleeptouw nemen, dan leert het uitgebreide tweede deel je dat de spil van het boek Jonathan heet. Hij zorgt, samen het rechercheteam, voor het spanningselement. Dat wil niet zeggen dat je op het puntje van je stoel zult zitten. En dat is ook niet de bedoeling. Het onderzoek, dat via allerlei hoogtepunten uit de literatuur loopt, legt de complexe identiteit van Jonathan bloot. Omdat zijn traumatische jeugd een tweevoudige persoonlijkheid heeft opgeleverd - het kind en de volwassene - staat hij op een onstabiele, verwrongen manier in het leven. De man die zich nooit erkend voelde, zint op wraak! 
De tweede extra laag heet dieptepsychologie.  

Schrijversgeluk?
In het derde deel gaat weer een ander luik open. Het nieuwe gezichtspunt toont schrijfster Tammy Davidson die een kat-en-muis-spel speelt met een interviewende radiopresentator. Zoals bij elk ander dispuut op deze bladzijden, knetteren de hersens ook in dit stof opwaaiende één-tweetje. Tammy zou wel eens het alter ego van Lex Passchier kunnen zijn. Hoe het ook zij, haar innerlijke stem houdt de lezer met een aantal doordenkertjes goed bij de les:
'Mag je (een auteur) een weinig invoelbaar maar wel confronterend personage opvoeren?' 
'Moet je je lezers tegemoetkomen, b.v. door een afgerond einde te bedenken?'
'Heb je het recht om te schrijven over een onderwerp dat je niet kent vanuit je ervaring?' 
Derde extra laag: de Letteren!

Naar de kern
Als dit drieluik dichtklapt krijgt elk paneel zijn volle betekenis en wordt de samenhang duidelijk. Dan komen twee basisideeën bovendrijven: de erkenning waar mensen naar op zoek zijn en de invloed van de literatuur. Beide denksporen worden voldoende geconcretiseerd om overtuigend te zijn. 

Bijzonder is ook dat de auteur de rol van toevalligheden in een roman verdedigt. Hoewel schrijvers willekeurigheden meestal vermijden, spelen toevalligheden in het echte leven een sturende rol. 'De val van Tammy Davidson' maakt duidelijk dat een ontmoeting die oogt als een goocheltruc, toch zijn plek vindt in een coherent geheel... tenminste als je in termen van lef wil denken. 

Trouw zijn aan jezelf
Met deze ideeënroman heeft Lex Passchier voor een stijlbreuk in zijn oeuvre gezorgd. Blijkbaar had hij de vrijheid van de literatuur nodig om voluit zichzelf te kunnen zijn. In dit boek koppelt hij zijn verbeelding aan een erg sterk denkvermogen. Zijn kracht om alle mogelijke aspecten van een idee of standpunt in korte tijd op tafel te leggen, is verbluffend. Het zou mooi zijn mocht deze woordkunstenaar via dit werk de weg vinden naar de ultieme erkenning!

★★★★1/2

zaterdag 14 december 2024

Somewhere Els - Els van Roode

Meer dan een feelgood beroep !

'Geen glitter and glammer all over !'

Zolang de reisauteurs hun post-corona winterslaap voortzetten, moeten liefhebbers van het genre genoegen nemen met schrijvende hikers, backpackers, motorrijders, moderne pelgrims (cf. de camino) en andere hectiekontvluchters. Zelfs programmamaakster Floortje Dessing heeft een sabbatical genomen. En 's werelds belangrijkste reisschrijver, Paul Theroux, is intussen 80-plus geworden. Het is dus behoorlijk stil in het leven van de leunstoelreiziger! 

Tussen hemel en aarde
Ook al houden de amateurs het meestal bij één boek en vergeten ze vaak dat een reiziger de confrontatie met mens en maatschappij aangaat en zo originaliteit en diepgang in zijn verhalen creëert, openen ze toch de horizon voor de thuisblijvers. En als een vrouw die de planeet vanop tien kilometer hoog bekijkt, haar meest bijzondere herinneringen wil delen, dan wordt de leunstoel toch weer een gezellig plekje!

Hoewel een stewardess op intercontinentale vluchten van snipperdagen kan genieten die met de meest unieke ervaringen kunnen ingevuld worden, is het werk in de cabine afmattend. Urenlang staan, rondlopen, een permanente glimlach opzetten en de passagiers in de watten leggen, kruipt niet in de koude kleren! Ter compensatie kan ze tussen de heen- en terugvlucht genieten van een ontbijt tussen tropische vogels, een leeg strand op Hawaii, een fietstochtje over de Golden Gate Bridge in San Francisco, een bezoek aan de Night Market in Bangkok of... het bijwonen van de Oprah Winfrey show. Dit lijstje kan nog aardig worden uitgebreid!

Safety first !
Maar voor alles komt de beroepsernst! Als buitenstaander valt het je op hoeveel aandacht er wordt besteed aan de veiligheid van de passagiers en het boordpersoneel. Dat geldt niet alleen voor de opleiding en het eindexamen waarbij een heuse flight simulator gebruikt wordt maar ook voor de briefings voorafgaand aan elke vlucht. En wanneer de reizigers wat ongeduldig bij het gate staan te wachten, lopen de stewardesses een safety checklist na. Functioneert de deur zoals het hoort? Is de veiligheidsapparatuur aanwezig en werkt ze? Daar hoort ook een cabin check bij. Misschien heeft één van de uitgestapte passagiers een verontrustend voorwerp achtergelaten...

Even uit de bocht
Als de korte hoofdstukken, op sommige momenten, héél summier worden zakt de kwaliteit van de verhalen behoorlijk! Ook gaan de simplistische zinnetjes na verloop van tijd wegen op het leescomfort. Bovendien is er een inhoudelijke uitglijder. Els van Roode dweept met de Sissi uit de geromantiseerde filmbiografie. Keizerin Elisabeth was een godsdienstfanaat en een anorexiapatiënt, geen sprookjesprinses en geen rolmodel! Historische feiten en escapisme gaan niet hand in hand!

Het culturele niveau van dit boek mocht iets hoger zijn. In Wenen kun je bijvoorbeeld de belangrijkste doeken van Pieter Bruegel de Oude gaan bekijken of één van de vijf componistenhuizen bezoeken. Het is maar een idee... En als je door de Hofburg loopt en aan een vorstin denkt, dan zou Maria Theresia je aandacht moeten trekken. Zij was, in tegenstelling tot Sissi, een echte bestuurder die de geschiedenis vorm heeft gegeven. 

Een weidse blik
Toch blijft het bijzonder om in een vrij onbekende professionele wereld te mogen binnen kijken of om je de besneeuwde Andes-toppen onder de vliegtuigvleugels voor te stellen. Dat neemt niet weg dat de nood aan gelaagde reisliteratuur of reisjournalistiek aanwezig blijft. Laten we hopen dat Erika Fatland aan een vuistdikke opvolger van 'Himalaya' werkt!   

★★★1/2

donderdag 12 december 2024

Verborgen in de schaduw - Viveca Sten

 Het zwijgen van een patriarchale kerk


'Pas sinds kort vraagt ze zich af 
waarom mannen alle beslissingen moeten nemen 
en dat vrouwen zich daarnaar moeten voegen.'

Hoeveel lezers hebben de laatste maanden uitgekeken naar dit tweede deel in de Åre-reeks van Viveca Sten? Na de hoge waardering en de forse verkoopcijfers van deel 1 (10.000 ex.) zijn haar fans bijna niet tellen! En welke Scandi-liefhebber wil, onder een fleece dekentje, niet blauwbekken in een barre Noord-Zweedse winter? In de eerste zin is het al... -12°! 

Waarom Johan?
Wanneer de meest vriendelijke, attente en behulpzame man van het stadje op een zeer gewelddadige manier vermoord wordt, blijven verwanten verbluft achter en wacht de rechercheurs een opdracht die meer werkuren zal opeisen dan goed is voor een gezinsleven. Bovendien is de onfortuinlijke Johan een voormalige skikampioen die de trots van de regio is. Maar ook de lezer krijgt huiswerk. Waar en hoe zal de achterliggende plotlijn het hoofdpad kruisen? Wat heeft een sociaal actieve loodgieter te maken met de ontspoorde vroomheid van een ultra-orthodoxe geloofsgemeenschap?

Religieus fanatisme
In de loop van het boek achtervolgt je het beeld van een sektarisch-protestants geloof. Zou Zweden een soort van zwartekousenkerk hebben? Of is deze verhaallijn een herinnering aan voorbije tijden? Fictieauteurs beschikken over veel vrijheid. Een korte zoektocht op het internet levert enige kennis op over het bestaan van een bible belt in de streek rond het zuidelijk gelegen Jönköping. 

Viveca Sten voegt hieraan toe dat er Evangelische (Vrije) kerken zijn die vrouwen zien als echtgenotes en moeders, zorgzaam en steunend, niet als individuen met het recht eigen beslissingen te nemen. Hoewel de 'Licht des Levens-gemeenschap' een fictief gegeven is, past het ontroerendste personage van 'Verborgen in de schaduw', Rebecka, in het plaatje van een patriarchale, bijbelvaste kerk. Als rechercheur Hannah haar op het spoor komt, weet ze dat de nood hoog is en ze als de wiedeweerga moet handelen!

De troost van muziek...
Zoals je van haar mag verwachten, besteedt de schrijfster ook veel aandacht aan de andere plotacteurs. Collega Anton, bijvoorbeeld, die van zijn stuk is gebracht omdat zijn kersverse partner plots een getuige blijkt te zijn in deze moordzaak, zoekt zijn toevlucht in het jazz-orkestje waarin hij saxofoon speelt. Hij laat zich inspireren door Paul Desmond, een grootheid uit de jaren '50. 'Jazz geeft je de troost en het houvast als alles fout loopt', is een quote van deze maestro.

... en van verhalen
Je zou het literaire talent van Viveca Sten kunnen vergelijken met een klassieke schoonheid, niet bijzonder opvallend of origineel, wel ongedwongen en elke dag prettig om naar te kijken. Haar roman-technische kennis is uit het boekje, haar karakters zijn makkelijk in de omgang en toch gelaagd, haar thema's doen er altijd toe. En ze geeft slachtoffers een stem. Cosmetische ingrepen zijn niet nodig. Deel 3 uit de Åre-reeks in de planning opnemen is voldoende!

★★★★1/2

zaterdag 7 december 2024

Afgrond - Robert Harris

Een naïeve politicus met mazzel !


'Hij was zowel machtig als machteloos, 
verantwoordelijk voor de gebeurtenissen daar, 
zonder te weten wat er zich afspeelde.'

Een politicus die buiten de lijntjes kleurt, al is het omwille van de liefde, trekt altijd de aandacht van journalisten en schrijvers. Als je, zoals Robert Harris, het genre van de historische fictie omarmt, kan je bovendien de grenzen van de realiteit wat oprekken en je lezers een genietbaar verhaal aanbieden.

Een glibberig pad
In 'Afgrond' staat de Engelse oud-Premier H.H. Asquith centraal. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog zijn de zorgen van de natie groot. Terwijl de Minister van Marine, Winston Churchill, de messen scherpt, wikt en weegt de zachtmoedige Asquith de laatste kansen op het afwenden van een bloedige confrontatie. Om de aanhoudende druk wat te verlichten onderhoudt hij een intense briefwisseling met zijn verboden liefde Lady Venetia Stanley, een intelligente vrouw met belangstelling voor politiek. In de veronderstelling dat de inhoud van de niet-ondertekende correspondentie onder vier ogen zou blijven, deelt hij vertrouwelijke en soms zelfs geheime informatie. Maar dat is buiten de argusogen van de geheime dienst gerekend!

De net aangeworven brigadier-rechercheur Paul Deemer, een nauwgezette en vasthoudende jonge man, wordt belast met het dossier Asquith-Stanley. Omdat je niet in de ziel van dit - overigens fictieve - personage kunt kijken, vraag je je af of hij er wel één heeft. Tussen hem en zijn broer, die aan het Frans-Duitse front zijn leven waagt, is er geen warmte. Later, wanneer ook hij een zwak krijgt voor de charmante persoonlijkheid van Venetia, vang je iets van innerlijke bewogenheid op. Maar misschien zou je die houding ook plichtsbesef kunnen noemen. Als hij werkt, lijkt hij iemand te zijn van 'Befehl ist Befehl', een griezelige eigenschap! 

De tijd van toen
Toch valt er ook wel iets te glimlachen. De efficiënte maar gedateerde manier van het onderscheppen van de brieven zegt alles over de onvoorstelbare technische en technologische innovaties die in iets meer dan honderd jaar onze maatschappij een heel nieuwe identiteit gegeven hebben. Terwijl Deemer op het postkantoor briefomslagen open stoomt en met lijm weer dicht plakt, begeven hedendaagse rechercheurs zich op het terrein van afluisterpraktijken, hacking en het decoderen van versleutelde berichten. 

Wie Robert Harris kent, weet dat hij veel couleur locale mag verwachten. In het Londen van een eeuw geleden ging er geen heer de straat op zonder een kaasbolletje of zelfs een hoge hoed op het hoofd. In huizen met livreiknechten dineerden de adellijke families, door de week en zonder gasten, in avondkleding. En blijkbaar was de hogere klasse gecharmeerd van exotische huisdieren. Op het landgoed van de Stanley's in Wales hield Lady Venetia... een pinguïn. Je mag raden wat er in de hete zomer (geresearcht!) van 1914 met de vetgans gebeurde!

Een beetje vluchtig
Vergeleken met 'Pompeii' en de 'Cicero-trilogie' is 'Afgrond' wat minder compact en beklijvend. De antieke watermeester en de Romeinse voorvechter van de rechtsstaat zijn uitzonderlijke persoonlijkheden. Dat kun je niet zeggen van Eerste Minister Asquith en Lady Stanley. Hen zou je verdienstelijke burgers kunnen noemen. 

Bovendien bieden hun kortstondige ontmoetingen weinig ruimte voor psychologische ontwikkeling. Het veelvoud aan liefdesbrieven die bijna kopieën van elkaar zijn, creëert eerder eentonigheid en remt de handeling af. The Prime's obsessieve band met Venetia zou in een sterke roman tot de ondergang van het personage leiden. Maar omdat Robert Harris trouw wilde zijn aan de historische feiten, kon er geen sprake zijn van een glijdende schaal. Over de ware toedracht schrijft historicus Stephen Koss dat Asquith 'was always able to divide his public and private lives into separate compartments'. Het niet in elkaar vloeien van het hoofdplot en de achtergrondlijn met spionnenjager Deemer is een onvermijdelijk gevolg van Harris' keuze voor authenticiteit. In dit boek houdt de non fictie het romangehalte in een houdgreep!

Ieder zijn Waterloo
Zou de keuze voor de flamboyante en soms onbezonnen Winston Churchill een dynamischer verhaal hebben opgeleverd? Hij werd niet voor niets 'de would-be Napoleon' genoemd! Zijn Waterloo heet Gallipoli...
De zwanenzang van Eerste Minister Asquith daarentegen heeft alles te maken met het gegeven 'hoge bomen vangen veel wind'. In politieke taal heet dat 'eindverantwoordelijkheid'!

★★★1/2

dinsdag 3 december 2024

Sneeuwstorm en amandelgeur - Camilla Läckberg

 Wat goed is doorstaat de tijd !


'Iedereen lijkt je een slappeling te vinden. 
Dat ik jou verdacht, betekent dat er volgens mij 
toch wel wat daadkracht in je zit, pa.'

Hoe leuk is het ontdekken van een kortverhaal als je tussen twee lijvige boeken in wat tijd te besteden hebt! Als de laatst gelezen publicatie, ook in emotioneel opzicht, pittige non fictie literatuur was, is het lekker achterover leunen met een plot gedreven, sfeervol verhaal... niet te kort, niet te lang! Dat 'Sneeuwstorm en amandelgeur' een vertelling uit de oude doos is (2011) mag niet deren!  

Familie kies je niet
Een familiediner met een maatschappelijk geslaagde pater familias aan het hoofd van de tafel. Een overrompelend incident waarna niets meer hetzelfde is. Geheimen komen boven water, maskers vallen af. Dit klassieke recept met veel mogelijkheden, kreeg wereldwijde aandacht en waardering toen de Deense film 'Festen' (1998) in de zalen kwam. Intussen is de gelauwerde prent van Thomas Vinterberg uitgegroeid tot een cultwerk. Camilla Läckberg heeft deze ijzige beelden vast gezien...

In haar verhaal zit een Zweedse familie rond Kerst aan tafel. Terwijl er een sneeuwstorm opsteekt en de vaargeul naar het vaste land dichtvriest, valt de schathemelrijke opa Ruben voorover in zijn met heerlijkheden gevuld bord. Al snel stelt rechercheur Martin, de vriend van dochter Lisette, vast dat de weinig geliefde man vermoord werd. Hij mocht zijn erfgenamen graag vertellen hoe teleurgesteld hij in hen was. Maar toch... sterven terwijl je door aasgieren omringd bent, gun je niemand! 

Lof voor Läckberg! 
Het beperkte aantal bladzijden dat een auteur ter beschikking heeft voor een novelle, lijkt een uitdaging van formaat te zijn. Er wordt immers van je verwacht dat je personages een ziel geeft, confrontaties uitlokt, een spanningsboog creëert en je lezers een geloofwaardige ontwikkeling met climax serveert. Kerstdiner of niet, een verfijnd menu heeft altijd meerdere gangen!

'Sneeuwstorm en amandelgeur' biedt alles wat een kortverhaal je kan aanreiken. Hoewel de onderlinge verhoudingen van de plotspelers grimmig zijn en de dialogen bijtend, is de algemene teneur, zeker in vergelijking met 'Festen', niet zuur. Aan het eind wacht je een dubbele coup de théâtre die het ene personage doet lachen en het andere huilen. En de lezer lacht het hardst want hij wordt al te graag op het verkeerde been gezet... en nog liever op twee verkeerde benen!

★★★★

maandag 2 december 2024

Alexandrië - Eduard Cousin

 De mythe van een kosmopolitische stad !


'In Caïro zeggen ze over ons dat we creatiever zijn 
dan de Caïrenen en beter in het uitdrukken van emoties.'
(kunstenaar Jamal)

Als een Europeaan zich het Egyptische Alexandrië voorstelt, denkt hij in grootse, nostalgische beelden: het Hellenistische handelsknooppunt genoemd naar Alexander de Grote, de Romeinen die hardvochtig een einde maken aan de oud-Griekse cultuurstad, Cleopatra die zich door een slang laat bijten omdat ze wil sterven, de roze-bril-boeken van Lawrence Durrell en de open, kosmopolitische samenleving van halfweg de 19de tot het midden van de 20ste eeuw. Maar tot op welke hoogte komt dat beeld, afgezien van de historische ijkpunten, overeen met de werkelijkheid? En klinken er nog echo's van die Europese identiteit door in de hedendaagse kuststad?

Wereldburgers?
Om op deze vragen te kunnen antwoorden gaat de in Egypte wonende journalist Eduard Cousin op onderzoek uit. Hij leest zich uitgebreid in, praat met nazaten van de kosmopolieten en met Arabische Alexandrijnen. Tussen al die uiteenlopende meningen, perspectieven en interpretaties door luistert hij ook naar zijn innerlijke stem. Wat betekent Alexandrië voor hem, de buitenlander die zijn leven deelt met een Egyptische vrouw?

Na de militaire coup van Nasser in 1952 verliet een hele generatie met Europese wortels in golven het land en het regime dat zich tot Rusland wendde. Een enkele nakomeling bleef en hoort bij de idealiserende, melancholische burgers die de stap naar de veranderde eigenheid van Alexandrië niet hebben kunnen (of willen) maken. Vooral het statusverlies zit hen hoog. Ze zijn bovendien vergeten dat er in het verleden ook Arabieren woonden, zij het buiten het centrum en naast - niet tussen - de Europeanen... die geen woord Arabisch praatten. De term 'kosmopolitisch' beperkt zich dus tot diversiteit binnen de Westerse cultuur.   

Het nieuwe Alexandrië 
In de aanloop naar de 21ste eeuw en daarna zijn de tuinwijken verdwenen, de villa's vervangen door woontorens, de brede straten omgebouwd tot oriëntaalse souks. Als gevolg van een falende, door corruptie geteisterde politiek, ontstond er een informele economie. Die levert geen belastingen op, wel steekpenningen. Ook de toenemende verkrotting van historische gebouwen mag op het conto van de perverse bestuurders geschreven worden. Maffiose projectontwikkelaars mogen straffeloos de sloophamer bovenhalen. En omdat een carrière in het leger een verdienmodel geworden is, verschijnen er overal horecazaken en winkels die de kleinhandel in de stad dwarszitten. Gecultiveerde Alexandrijnen huilen om de teloorgang!  

En ja, de voorwaarden die aan IMF-leningen verbonden zijn, hebben een wurgend karakter, en ja, bilaterale handelsovereenkomsten zijn nooit in het voordeel van de zwaksten... maar als je economisch beleid zich beperkt tot graaikapitalisme voor een elite, dan heb je weinig recht op het leveren van kritiek!

Megalomaan of verantwoord?
In 2002 opende de 'Bibliotheca Alexandrina' haar deuren. Om het symbool van de antieke stad te verbinden met de moderne had toenmalig president Mubarak een Noors architectenteam onder de arm genomen. En het resultaat mag er zijn. 
 
De Bibliotheca Alexandrina

Dat alle ramen op de Middellandse-Zee gericht zijn, roept bij Eduard Cousin het beeld op van 'fort Europa'. Zou je de bibliotheek niet als een modern kenniscentrum kunnen zien? Kennis komt in deze tijd via allerlei kanalen naar je toe. Gelijkgestemden kunnen wereldwijd in real time met elkaar communiceren. Als je geestelijke ontwikkeling nastreeft, lijkt voor taxichauffeur spelen in Londen een weinig aantrekkelijk alternatief. Bij brain drain is niemand gebaat!

De auteur merkt ook op dat, net als de Europeanen in de zogenaamde kosmopolitische tijd, de ogen van het gebouw geen aandacht schenken aan het Egyptische en Afrikaanse achterland. Als de regering besluit in te zetten op scholing en welvaart, wordt die kloof vanzelf kleiner. Voorlopig zal de zoon of de dochter van een boer in de delta de weg naar Alexandrië niet vinden. Toch is het hoopvol dat de Alexandrijnse studenten en academici deze publieke ruimte omarmen. De leeszaal zit steevast vol!  

Culturele nostalgie
En mochten ze hun mondiale blik toch even willen richten op de microkosmos van weleer, dan kunnen ze terecht in het honderd jaar oude hotel Cecil waar een piccolo je opwacht en een houten lift met ijzeren hekje je naar boven brengt. Tussen zwart-wit foto's en cappuccino's is het heerlijk van gedachten wisselen!

★★★★1/2

Pinnen in Mongolië - Liesbeth Rasker

Geen heimwee maar wegwee ! 

'Het avontuur begint pas waar het plan eindigt.'

Meestal betekent lezen dat je naar onbekende binnen- en buitenwerelden reist en zo je horizon verbreedt. Daarom is het niet vreemd dat iemand die er niet aan denkt om ooit te gaan backpacken toch nieuwsgierig is naar de ervaringen van een avontuurlijke globetrotter. En herkenningspunten zullen er vast wel zijn! 

Wees alert
Liesbeth Rasker maakt snel duidelijk dat je best vooraf uitzoekt wat belangrijk is maar dat een reisplan niet moet lijken op een kleurplaat die alleen nog maar ingekleurd hoeft te worden. Boek thuis de eerste overnachting maar laat de andere slaapplekken over aan je flexibele reisschema. Je weet immers nooit waar je wat langer of wat korter wil blijven of welke route plots veel interessanter lijkt. Toch neemt deze backpackster de voorbereiding zeer ernstig. Alles wat de (langeafstands)vlucht, de visumprocedure (al eens van een visumbureau gehoord?), geldzaken (een Pay Pall account kan je redden als je je bankkaarten kwijt raakten zo meer betreft, wordt onder het vergrootglas gelegd. 

In dit boek barst het van de handige tips! Ga niet naar een party hostel als je rustig wil slapen. Zet je liever de bloemetjes buiten, vergeet dan de paracetamol niet! Met een kater naar de apotheek is geen pretje. Neem ook altijd een slotje mee om je locker af te sluiten. Als je reviews leest, filter de vitters er dan uit. Iemand die zeurt over afbladderende verf in de badkamer, is niet geschikt voor een low budget reis. En hou er rekening mee dat de Lonely Planet bijbel vaak een roze bril op heeft! 

Zorg goed voor jezelf !
De adviezen zijn eindeloos maar erg nuttig en vaak ook vermakelijk. Naast het praktische focust Liesbeth ook op het geestelijke evenwicht. In plaats van je te ergeren aan het wachten op transport, op iemand die je verder helpt aan het loket, de lange zit in vliegtuigen, bussen, treinen... zorg dat je je bezig kunt houden. Stop leuke podcasts, filmpjes en muziek in je telefoon. En neem een notitieboek mee waarin je herinneringen en namen van reisvrienden kunt opschrijven. Worden je lichaam en hoofd moe, las dan een regeldag in (wat wil ik de volgende dagen doen?) of doe eens gek en boek een luxe oplaadhotel om je rug weer een beetje recht te zetten en te slapen zonder iemand om je heen die snurkt. 

Deze vitale kosmopoliet hanteert een dynamische, vaak humoristische stijl die voor veel leesplezier zorgt. Dat laatste wordt even onderbroken als haar denigrerende toon de enthousiaste museumbezoeker neerhaalt. Ze heeft het dan over 'jaartallen en andere slaapverwekkende feiten' en 'acuut in slaap vallen van nationale musea vol scherven en oude muntstukken'. Hiervan schrikt de cultuur-historische reiziger danig. Het bestuderen van het verleden is een wetenschap. Daarbij maken onze wortels deel uit van onze identiteit. En bovenal: kennis is cultuur en cultuur is beschaving! 

Wegwee
Omdat er parallellen zijn tussen diverse manieren van reizen, haal je als doorsnee wereldverkenner heel wat inspiratie uit de ervaringen van deze backpackster. Herkenbaar is bijvoorbeeld het moment waarop je afscheid van een reis neemt, reflectieve minuten of uren die je geest opeist om de draaikolk van de afgelopen tijd te kanaliseren. Ook van de home coming depression zullen tal van reisliefhebbers zich een voorstelling kunnen maken. Voor dit hele verhaal geldt: mensen zijn mooi als ze kwetsbaar zijn!

★★★★

donderdag 28 november 2024

Paris - Bert Wagendorp

 Juicy nieuws verkoopt beter dan armoede!


'De keizer is zijn eigen revolutie aan het voorbereiden,
alleen weet hij het nog niet.'

Rond 1870 breken er in Frankrijk roerige tijden aan! Terwijl de in lompen geklede allerarmsten hun woedende stem verheffen, raakt het land verzeild in een oorlog met de machtige Duitse Bond. In het belegerde Parijs houdt de Amerikaans-Achterhoekse journalist Abel Sikkink zich sterk. Ook als het granaten regent hoort een reporter verslag uit te brengen. 

Parijs aan je voeten
Maar vóór de vertrouwde wereld kantelt, neemt Bert Wagendorp je als een cameraman mee door de stad. Je gaat van bistrots naar restaurants en theaters maar ook van chique straten naar de gore armoede in vergeten wijken. De uitdrukking 'zo arm als een kerkrat' moet in de 19de eeuw ontstaan zijn. Je ontmoet politieke idealisten en bonapartisten, buitenlandse verslaggevers, aanstormende en gevestigde namen uit de cultuurscène. Bovendien maakt ontdekkingsreiziger Henry Morton Stanley zijn opwachting in de Franse hoofdstad waar hij een bijna onmogelijke opdracht krijgt van zijn sponsor, de krantenmagnaat James Gordon Bennett jr., die ook de broodheer is van Abel Sikkink. 

Waar Abel, onder Amerikaanse invloed, eerst nog het sterke individu bewondert en het collectief wantrouwt, leert hij dat je zonder hulp niet vanuit de diepste armoede kunt opstaan. Ook de confrontatie met een openbare terechtstelling is een leermoment voor hem. Voor deze barbaarse daad kan hij enkel weerzin voelen. Van een afstandelijke waarnemer evolueert hij naar een journalist die op zoek gaat naar de waarheid achter de feiten.

Bang voor de perswaakhond !
Het publiceren van de stukken zoals hij die wil schrijven, is trouwens niet eenvoudig. Hoofdredacteur Bennet Jr. denkt in oplagecijfers en is niet wars van spektakelberichtgeving. De censuur komt trouwens niet alleen van binnenuit. In het autocratische Frankrijk van die tijd worden verslaggevers geïntimideerd door de Sûreté, de nationale veiligheidsdienst. Het met zachte of harde hand muilkorven van reporters zorgt voor een lijntje met de hedendaagse strijd om persvrijheid. 

'Paris' is geschreven in een zwierige taal, verrast je met doordenkertjes, en laat je geregeld glimlachen. Het is geen zwaar, donker boek over kommer en kwel. Hoewel alles wat er toe doet bij naam en toenaam wordt genoemd, hanteert Bert Wagendorp een licht lopende pen. Wie van geschiedenis houdt, wordt bovendien verwend met weetjes die het resultaat zijn van grondige, gedetailleerde research. 

Baanbreker
Maar hoe denkt de romanlezer over dit boek? Bij gebrek aan voldoende handeling (of plot, zoals je wil) is het best mogelijk dat hij op zijn honger blijft zitten. Daarbij kun je moeilijk in de geest van Abel Sikking kruipen. Met andere woorden: het personage komt niet echt tot leven. Je merkt te weinig van zijn innerlijke strijd, hij laat je zelden toe tot zijn gevoelswereld. De empathische lezer komt dus veel minder aan zijn trekken dan de registrerende kijker die het cameraoog volgt. Toch blijft de zichzelf en anderen beschouwende nieuwsjager interessant genoeg voor een warme herinnering aan de pionierstijd van de journalistiek!

★★★★

dinsdag 26 november 2024

Wraakzusters - Machteld van Zalingen

Moord verjaart niet !


Na het publiceren van 'Het genootschap', een krachtige en maatschappelijk relevante thriller, verdient Machteld van Zalingen dat je ook haar eerdere werk leest. En waarom niet beginnen met haar debuut?

Daadkracht!
Wanneer drie hartsvriendinnen ongewild getuige zijn van een moord, besluiten ze voor de makkelijkste weg te kiezen. Geen aangifte doen lijkt de voor de hand liggende oplossing te zijn. Je weet maar nooit op welke manier je bij zo'n onderzoek betrokken geraakt! Elk van hen reageert verschillend op dat besluit: van mentaal vluchtgedrag tot het aanbinden van de strijd. Dat laatste doet Manon, die niet toevallig bij de politie is gaan werken. 

In de tijd van de feiten waren de tegenspelers arrogante, elitaire studenten die een loopje namen met sociale regels en wetgeving. Als zo'n vijftien jaar later de hoofddader overlijdt, vindt Manon dat er eindelijk gerechtigheid moet komen. De mannen ontliepen al veel te lang hun straf! Juliet is het daarmee eens, de wat onstabiele Petra heeft intussen de weg naar een zelfgekozen dood genomen.

Genieten en zweten
De combinatie van grensoverschrijdend gedrag, geheimen en revanchegevoelens is een brouwsel waar een psychologisch onderlegde auteur wel iets mee kan. En dat is Machteld van Zalingen. Innerlijke en andere conflicten, de beleving van uitdagingen, angst, twijfel... lijken makkelijk uit de pen van deze schrijfster te vloeien. Een geslaagd boek geeft de lezer vaak de misleidende indruk dat het vak van verhalenverteller niet zo vreselijk moeilijk is. De 'boekenconsument' mag dat ook denken. Zijn erkenning loopt via het opgaan in het plot. De zweetdruppels horen in het schrijfhok te blijven! 

Als je 'Het genootschap' gelezen hebt, dan valt het je op dat het orthodox-protestantse geloof in beide romans een rol speelt. In 'De wraakzusters' ontworstelt Juliet zich aan een kille, intolerante, enggeestige opvoeding. Dat terugkerend thema zou een interessante vraag kunnen opleveren in een volgend interview met de schrijfster.

De weg naar perfectie
Bij een verdere vergelijking tussen beide boeken stel je vast dat het eerste deel van het debuut wat compacter kon. Toch heeft Machteld van Zalingen meteen haar signatuur geplaatst. Het flink gestoffeerde plot, de psychologische diepgang, de prettige spanningsboog en een dosis originaliteit waren er van bij het begin. Daarnaast is het fijn om te constateren dat een auteur zich al schrijvend perfectioneert. 

Of er op de weg van goed-beter-best nog een keer de hulp van hond Tipsy zal worden ingeroepen is zeer de vraag. Om je in zijn heldenrol te verplaatsen is véél verbeelding nodig! Als knuffeldier mag hij natuurlijk wel terugkeren. Ook zou de veelvuldig herhaalde vraag 'Wijntje?' afgevoerd mogen worden. Zelfs dure wijnen zitten vol chemicaliën! En er zijn heel wat gezelligheidsdrinkers te vinden in het thrillergenre. Waarom niet 'Glaasje bruiswater?' Of 'Een ontspannend kruidentheetje?' Moet kunnen, dames!

★★★★

Lees hier de recensie van 'Het genootschap'

zaterdag 23 november 2024

De wijsheid van wolven - Elli Radinger

Een vriendschapsverzoek aan de wolf ! 


'Wie bang is van de wolf in het bos, zal het doen en laten van de jager 
- de man en zijn mannelijkheid - niet in twijfel trekken.
Zo worden macht en gezag bekrachtigd.'

Zowel in sprookjes als in televisieprogramma's voor kinderen wordt de grote broer van de hond nog steeds voorgesteld als 'de boze wolf'. Tenzij je wegrent van het dier zul je niet als prooi worden gezien. In het samenleven van mens en wolf, is trouwens de mens het probleem. Het voortdurend terugdringen van het leefgebied van vrije dieren is niet alleen intolerant maar ook onverstandig. Wetenschappers benadrukken dat als gevolg van krimpende of uitstervende dierenpopulaties ecosystemen veranderen van koolstof opslorpende putten in koolstofbronnen. En wie de wolf letterlijk wil omarmen, kan dat leren van Elli Radinger. 

De lessen van de roedel 
Dit ervaringsverhaal is zowel persoonlijk als kennisgericht. Elli Radinger is al dertig jaar actief als onafhankelijk natuuronderzoeker die het gedrag van wolven in kaart brengt en foute aannames of misverstanden uit de wereld helpt. Haar passie en expertise dragen zeer bij tot het illustreren van haar bevindingen met tot de verbeelding sprekende voorbeelden en details. Vaak houdt ze ons een spiegel voor. Van de wolvensamenleving kan onze maatschappij één en ander leren! Bijvoorbeeld over leiderschap...

Wil je een roedel aanvoeren, dan moet je over natuurlijk leiderschap beschikken: mentaal sterk zijn en tonen dat je acties het welzijn van de familie dienen. Macht om de macht valt heel slecht bij wolven. Dat kan je letterlijk de kop kosten. Wolvenleiders zorgen voor harmonie en stellen zich zo nodig nederig op. Veel van onze politieke leiders daarentegen zaaien verdeeldheid die zelfs tot polarisatie of erger kan leiden. In een wolventroep is er heel weinig ruzie.

Bovendien zijn de familieleden, ook de mannetjes, erg zorgzaam voor elkaar. Iedereen draagt voedsel aan voor de welpjes, doet aan babysitting, respecteert de oudere soortgenoten, staat hen liefdevol bij en waardeert de kennisoverdracht van deze ervaren generatie. 

Vooroordelen 
Ellie Radinger laat de kans om stereotype denkbeelden recht te zetten niet voorbijgaan. Alfamannetjes die de jacht leiden, als eerste mogen eten en het alleenrecht op paren hebben... bestaan niet. En leiders hoeven niet altijd heren te zijn. In een van haar filmische beschrijvingen voert de schrijfster She-Wolf op, de Jeanne d'Arc van het Yellow Stone Park, die in face-to-face gevechten de grootste prooien, zoals een hertenbok van minstens driehonderd kilo, op de knieën kreeg. Ze was voor de duivel niet bang. Alleen tegen de loop van een vuurwapen had ze geen verweer!  

Zoals je mag verwachten word je in dit boek helemaal bijgepraat over communicatietechnieken, taakverdelingen, het verorberen van buitgemaakt voedsel, verrassende, wat pesterige bondgenoten, territoriumgedrag, talenten zoals volharding, geduld en acceptatie... en natuurlijk de relatie met de mens.

Wees aardig voor elkaar!
Wolven zijn niet op macho's gesteld! Dat bewijst het verhaal over een grote alfaman die in het Wolf Park (Wyoming) onder begeleiding contact mocht zoeken met een wolf die hij 'geadopteerd' had. Toen Machoman de dieren op een barse manier toesprak, gingen hun nekharen overeind staan en intimideerden ze de dominante bezoeker die voorzichtig maar snel moest worden afgevoerd om erger te voorkomen. 'Vrouwen schrikken er niet voor terug om zichzelf kwetsbaar op te stellen en willen niet 'veroveren' zoals de meeste mannen', schrijft Elli. 

Als zachtaardige wezens een vriendschapsverzoek naar een nieuwsgierige wolf sturen, wordt dat aanbod meestal enthousiast geaccepteerd. Slaag je erin om het vertrouwen van de viervoeter te winnen door de juiste lichaamstaal te gebruiken, dan mag je je verheugen op een intense omhelzing met eindeloze likjes. En als het helemaal klikt keert de wolf je het meest kwetsbare stuk van zijn lijf toe: zijn buik. Dan word je verondersteld de dikke vacht die diepvriestemperaturen weerstaat, vakkundig te aaien!

★★★★

vrijdag 22 november 2024

Het telefoontje - B.A. Paris

 'The queen of suspense' in het kort !


Elke auteur heeft wel ergens in een lade een aanzet voor een boek liggen, een aantal onafgewerkte pagina's die ooit een briljante invalshoek leken voor een volgende roman. Als de verbeelding het onverwachts laat afweten, komen die bladzijden op een we-zien-later-wel-hoopje terecht. 'Later' kan het moment zijn waarop de schrijver of schrijfster er een kortverhaal in ziet. 

Terugkerende signatuur
Ook B.A. Paris heeft nu acht beknopte stukken gebundeld onder de titel 'Het telefoontje'. Net als in haar ander werk is het empowerment van vrouwen een rode draad. In deze verhalenreeks bewijzen diverse personages dat ze, zelfs vanuit een hachelijke positie, hun leven kunnen sturen. Maar vrouwen worden niet geïdealiseerd. Opkomen voor zichzelf kan gepaard gaan met venijn zoals in het openings- en het titelverhaal. Verder speelt het begrip 'perceptie' een rol. Foute inschattingen leiden vaak tot misverstanden of zelfs een catastrofe! Hoe sterk B.A. Paris in psychologie is, blijkt niet alleen uit haar thrillers maar ook uit 'De spion', een stuk met een autistische man in de hoofdrol. Alle ervaringsdeskundigen onder de lezers zullen de rake portrettering herkennen!

Niet top!
Ondanks de pluspunten blijken deze verhalen toch iets te kort om de lezer helemaal in te pakken. Omdat een beperkt aantal bladzijden auteurs vaak de kans niet geven om de handeling goed uit te werken en verdieping te zoeken, blijf je zelfs bij B.A. Paris wat op je honger zitten. Bovendien krijgt de lezer de tijd niet om zich in de intrige te nestelen. Wie leest 'woont' graag in een plot! Daarom is pleiten voor een novelle - een lang verhaal, dus - verantwoord. Laat je overtuigen door Camilla Läckberg! 'Nachtspel' en 'Sneeuwstorm en amandelgeur' komen erg goed uit de verf.

Toch heeft B.A. Paris de spitsvondigheden nog steeds in de vingers. Wellicht werkt ze op dit moment aan een boek van lange adem en blaast ze ons binnenkort weer helemaal weg!

★★★

donderdag 21 november 2024

Schandalig mooie opera - Francis van Broekhuizen

Francis geeft een masterclass !


'Je kunt pas als volwassene echt goed aan je stem werken.
Dat is natuurlijk heel anders bij de instrumentalisten.'

Dat Francis van Broekhuizen een verhaal kan vertellen weet iedereen! Of ze ook een verhaal kan opschrijven, wordt duidelijk als je haar boeken leest. In 'Schandalig mooie opera' verwoordt ze niet alleen haar fascinatie voor dit muziektheater maar deelt ze ook haar kennis hierover. Begrijpen en inzichten ontwikkelen kunnen het beleven van cultuur versterken! 

Voor elke smaak een gerecht
Net als een ober die in een chique restaurant het menu komt toelichten, biedt Francis je componisten, opera's, aria's en libretto's aan waaruit je kunt kiezen. Je ontdekt onder meer dat Mozarts 'Figaro' als subversief werd gezien omdat de bedienden in het stuk slimmer waren dan hun meesters. Die gewaagde kijk schoot bij de aristocratie in het verkeerde keelgat. En je leest dat Verdi's 'Slavenkoor' uit Nabucco het officieuze volkslied van Italië werd in de periode van de onafhankelijkheidstrijd (1820-1870). Opera is veel meer dan een sing along evenement! Enige maatschappelijke relevantie vind je ook, maar dan in een minder prettige toonaard, bij Wagner die een notoire antisemiet was. Wie last heeft van keuzestress krijgt een instapmodel aangeboden. Dit boek wil drempelverlagend zijn!

Nooit uitgeleerd
Voor wie echt op zoek is naar de ins and outs van opera krijgt een masterclass over rubata, cavatina, cabaletta, vibrato, coloratuurstemmen, het inruilen van goden en graven voor mensen van vlees en bloed of het antwoord op de vraag waarom tenoren hun grote aria meermaals per avond zongen... En natuurlijk komt Francis op voor de erkenning van vrouwelijke componisten, zoals A
lma Mahler en Clara Schumann, die te vaak in dienst van hun man moesten staan. 

Net als een opera moet ook een boek gecomponeerd worden. Hoewel het een uitdaging is om diverse sub-genres, persoonlijkheden, historische contexten en de bijbehorende muziek-technische evolutie overzichtelijk in beeld te brengen, slaagt de schrijfster erin logische en gedoseerde verhaallijnen te vinden. Ook haar gevarieerde taal en vloeiende stijl mogen er zijn. Omdat ze de lezer bovendien op een directe, levendige manier aanspreekt, lijkt het alsof ze naast je staat. 

Van lezen naar luisteren en terug!
Van 'Schandalig mooie opera' geniet je nog meer als je wat sfeer kunt creëren door Mozarts 'koningin van de nacht' op de achtergrond te laten zingen of even je ogen sluit bij de dramatische stem van Maria Callas die in Bellini's 'Casta Diva' de godin van de maan om vrede smeekt.

Francis van Broekhuizen heeft geen divatrekjes, integendeel. Als ze terugdenkt aan haar afstudeermoment bij de Nieuwe Opera Academie, zegt ze 'een beetje trots te zijn' op haar summa cum laude (met de allerhoogste lof) onderscheiding. Voor 'Schandalig mooie opera' mag ze een cum laude (met lof) in ontvangst nemen en glimmen van trots!

★★★★

donderdag 14 november 2024

Mens blijven aan het front - Andrii Kobaliia, Gilles van der Loo

Reflecteren over het ondoorgrondelijke !


Met het kopen van dit boek 
steun je deze Oekraïense commandant en zijn eenheid!

Oorlog maait de vaste grond onder je voeten weg, oorlog brengt je in de diepste verwarring en stelt je elke dag vragen. Wie was je? Wie ben je nu? Wie ben je aan het worden? Hoe verhoud je je tot de vrienden die geen uniform willen aantrekken? Hoe sterk mag de band met je frontmaatjes worden? Hoe bescherm je je mentale kwetsbaarheid? 

In 'Mens blijven aan het front' kijkt Andrii Kobaliia, de commandant uit Kyiv, deze ontreddering diep in de ogen. Het boek is ontstaan tijdens wekelijkse telefoongesprekken met zijn Amsterdamse vriend Gilles van der Loo waarin hij lucht geeft aan zijn twijfels en verbijstering. Toch zal de lezer die een loopgravenverhaal met geknal, rookgordijnen en bloed verwacht, niet op zijn wenken bediend worden. Net als een tweespraak in een gevechtspauze aan het front, klinkt het woordenspel tussen beide vertellers beheerst en tegelijkertijd alert. Het is een oefening in introspectie.

'Maar alles, echt àlles went!' 

Natuurlijk neemt Andrii je ook mee naar de kou, de modder, de gebroken nachten, de trillende angsthanden, de dikke honden die om soldatenrantsoenen bedelen en de YouTube-handleiding die hem leert hoe hij een granaatwerper moet hanteren... maar al snel keert de blik zich naar binnen, naar de eenzaamheid, het vluchten in het nachtleven en de one-night-stands tijdens zijn verlof, de vraag naar de betekenis van zijn leven, de woede over het machtsmisbruik van carrièreofficieren, de frustratie over de corruptie in de Sovjetcultuur van het oosten. Andrii staat voor het nieuwe Oekraïne, voor de open horizon van de grootstadmens.

Hij ziet zichzelf als 'iemand die handelt, niet afwacht'. Toch is dit engagement een permanente evenwichtsoefening. 'Mijn uitdaging is om een volledig mens te blijven en dat zal, met elke maand dat ik dien, zwaarder worden', zo geeft hij toe. Ook ebt stilaan de bravoure, het jeugdige enthousiasme en de hang naar spanning van de begintijd weg. Hij beseft dat de euforie die hem ooit op de been hield, is opgebruikt. Endorfines hebben een houdbaarheidsdatum!

'Wat doet het met je als je hele omgeving uit is op je dood?'

Aan een Amsterdamse keukentafel pijnigt Gilles van de Loo zijn hersens. Omgaan met Andrii's teksten blijkt ingewikkelder dan het lezen van de krant. Hij wil zichzelf niet wijsmaken dat hij weet hoe het is om daar te zijn. Hoewel hij via een fictieve dialoog en een denkbeeldige reis probeert om dichterbij te komen, ervaart hij 
de tweedeling steeds sterker. Bovendien maakt hij zich zorgen over de afglijdende schaal die de geest van zijn vriend belaagt. Kan de frontheld zich nog overgeven aan diepere relaties? Denkt hij nog na als er een gedesoriënteerde Russische soldaat over de treinrails zwalpt? Of vertelt het uniform hem dat je dan meteen de trekker moet overhalen? Oorlog lokt je naar tal van valstrikken!

Met zijn scherpzinnige, empathische en beeldende taal bespeelt Gilles zijn lezers. Hij refereert onder meer aan het verfilmde boek 'Into the wild' van Jon Krakauer, het verhaal van een man die, op zoek naar zichzelf, de ene wereld voor de andere verruilt. Hij laat het materialistische bestaan achter zich en probeert zelfbedruipend in de wildernis van Alaska te overleven. Helaas loopt de ontdekkingstocht naar zichzelf fataal af. Soms zijn dromen te groot om te vangen en grenzen te weerbarstig om te verleggen. 

'De deur naar die andere wereld is aan het sluiten.'

Net als bij dit coming of age avontuur, vraag je je af naar welke bestemming de hoofdpersoon op weg is. Als de drones uit de lucht zijn en de granaten zwijgen, zit Andrii dan opnieuw van cocktails te genieten op een terras boven de Dnjepr? Of waagt hij zijn leven bij het schoonvegen van een mijnenveld? Vindt hij rust in het voorbijtrekken van dagen die het midden houden tussen adrenaline en routine? Of trekt een risicovolle uitdaging aan zijn mouw? Het kan alle kanten op. In het boek van je leven kun je immers nooit een laatste punt zetten! 

★★★★1/2

Wil je donateur worden, ga dan naar: www.gillesvanderloo.com (pagina Andrii Kobaliia)